(untitled) (Научни трудове на УНСС, 2009)
Настоящата студия е опит да бъдат представени основните теоретични модели на преките външни инвестиции. Обосновава се неспособността на традиционните теории за международната капиталова миграция (неокласическа, неокейнсианска и марксистка) адекватно да обяснят това явление на съвременното стопанско развитие. Теоретичните модели на преките външни инвестиции са представени в хронологичен план, като за базов е обявен моделът на монополистическите преимущества на Хаймър-Киндлебергър. Етапно значение по-нататък имат моделът за интернализацията на Бъкли и Касън, „еклектичната“ концепция на Дж. Данинг и моделът на конкурентните предимства на нациите на М. Портър. Констатира се множествеността на теоретичните модели за преките външни инвестиции и основанията за критика спрямо тях.