(untitled) (Научни трудове на УНСС, 2015)
В студията се изследва интересна, актуална и дискусионна проблематика, свързана с колективното управление на авторските и сродните им права и по-конкретно възможностите за увеличаване на събираемостта на авторските възнаграждения, дължими за икономическото използване на закриляни от авторското право обекти, с цел подпомагане закрилата и развитието на културата чрез нейното допълнително финансиране от системата на интелектуалната собственост под формата на процентни отчисления от събраните авторски възнаграждения.Изследвани са следните въпроси:икономическата среда в колективното управление на авторските и сродните им права;структурата на националните организации за колективно управление на авторски и сродни права;финансово участие на държавата в развитието на културата;участието на държавата при разпределението на авторските възнаграждения събирани от организациите за колективно управление на авторски или сродни права, за подпомагане на културното развитие; икономическите и правните възможности за увеличаване на събираемостта на дължимите авторски възнаграждения;икономическите последици от пълната събираемост на авторските възнаграждения.Авторът предлага препоръки за подобряване на функционалността при събирането, разпределянето и отчисляването на авторските възнаграждения между авторите и компетентните институции с цел запазване и подпомагане на устойчивото развитие в културата.