(untitled) (Научни трудове на УНСС, 2009)
Предлаганата студия е посветена на актуални проблеми на националната транспортна система, решаването на които е необходима предпоставка за успешната транспортна евроинтеграция. Във връзка с това са разгледани насоките за преструктуриране на националния транспорт по отделни видове – железопътен, автомобилен, морски, речен и въздушен, с оглед на тенденциите за развитие на европейския транспорт. Последователно са изяснени възможностите за развитие на националната транспортна инфраструктура и изграждането на европейските транспортни коридори на територията на Република България. Значително място е отделено на ролята и значението на внедряването на новите транспортни технологии като важно условие за повишаване на конкурентоспособността на българските превозвачи. В заключение са определени основните параметри за развитие на националната транспортна система с оглед привеждането ? в съответствие с европейските стандарти за качество на превозите.