(untitled) (Научни трудове на УНСС, 2009)
В студията се прави научен анализ на един от вечно горещите въпроси, съпътстващ (в явна или в неявна форма) всяка икономическа дискусия. За съжаление, този въпрос и дискусиите по негов адрес са обременени с прекалено много идеология. В тези дискусии отсъстват научният анализ и научната аргументация. А там, където този анализ е подменен с идеологически клишета, неизбежно се стига до мумифициране на представата за икономиката и за нейните изисквания км инструментите, обезпечаващи функционирането ?, и особено към инструментите, осигуряващи нейното развитие.Съзнателно или не противниците на държавната намеса в икономиката я възприемат като неизменна във времето. Тяхната идеологическа аргументация не прави нищо друго освен да отстоява тезата, че икономиката в началото на ХХI век е същата, каквато е била във времето на Адам Смит. Истината е, че анатомията и физиологията на днешната икономика са коренно различни спрямо тези на икономиката от ерата на промишлената революция.Далеч от истината са и тези, които признават държавната намеса в икономиката. И са далеч, защото тяхното признаване е също идеологически „аргументирано“. Макар да съвпада с една нарастваща обективна необходимост, когато то не е научно аргументирано, не допринася истински за материализацията на тази необходимост.Идеологическата защита на двете схващания – за и против – държавната намеса в икономиката пречи в еднаква степен на оползотворяването на обективната тенденция от нарастващата роля на държавата в икономиката.