(untitled) (Научни трудове на УНСС, 2009)
В студията са разгледани основни методологически въпроси на оценката на човешкия капитал и възвращаемост на вложените в него инвестиции. На базата на общ преглед на основните подходи за оценка на човешкия капитал основно внимание е отделено на базирания на доходите подход като съответстващ на авторовата концепция за пазарната детерминираност на човешкия капитал. Чрез използването на достатъчно представителна информационна база са извършени оценки на човешкия капитал в България в различни социално-икономически аспекти. Специално внимание се отделя на възможността за приложение и развитие на теоретичния модел за ефективността на инвестициите във висше образование. На базата на приложените подходи и извършени са изведени някои предизвикателства пред човешкия капитал в страната и възвращаемостта на вложените в него инвестиции.