(untitled) (Научни трудове на УНСС, 2009)
Настоящата студия предлага методи за проектиране на бизнес информационни системи на базата на най-актуални и авангардни в момента информационни технологии - Web 2.0 и Cloud Computing. Представени са предназначението, същността, архитектурните компоненти и характеристиките на тези две технологии, като специално внимание е отделено на приложението им в проектирането на бизнес информационни системи. Изяснени са изискванията към софтуера, необходим за разработване на такъв вид приложения. Предложени са методи за проектиране на бизнес информационни системи съответно на базата на Web 2.0 (Методи за проектиране чрез различни шаблони - SOA, SaaS, Участие – Съвместна работа, Mashup, Синхронизиран Уеб, Структурирана информация, Потребителска многофункционалност) и Cloud Computing (Метод за проектиране на Мрежа като услуга, Метод за проектиране на Изчислителен ресурс като услуга, Метод за проектиране на Приложение като услуга).