(untitled) (Научни трудове на УНСС, 2009)
Концепцията за верига на доставките акцентира върху междуфирмената координация на дейностите по производството и реализацията на продуктите и в нейната основа лежи идеята за необходимостта от единен материален поток в тази верига, която започва от източниците на суровини и завършва с доставката на продуктите на крайните потребители.Въз основа на изследване на същността, предпоставките за развитие, произхода и отличителните белези на управлението на веригата на доставките са очертани теоретичните аспекти на концепцията. Разграничени са две нейни измерения – вътрешно и външно за организациите, и са изведени четири области на взаимодействие между участниците във веригата, а именно: управление на материалните, информационните, потоците от знания и взаимоотношенията. Обосновано е, че предпоставка за успешното управление на материалните и информационните потоци и обмена на знания във веригата на доставките са взаимоотношенията на сътрудничество между участниците в нея.