(untitled) (Научни трудове на УНСС, 2010)
В предлаганата студия „Размяна и опазаряване“ се поставя проблемът за трансформирането на цялата гама от разменни отношения между хората в пазарни и постепенното тотално опазаряване на обществото. Процесът на „опазаряване“ е разгледан от гледна точка на своите икономически предпоставки, а самото „опазаряване“ е представено като господство на икономическия принцип на мислене и като една „игра на увеличението“ на търсените от актьора ползи.Специално внимание е отделено на последствията от опазаряването върху жизнения свят на човека – като отчуждение, проблеми с идентичността, отношение към богатството, както и субективното усещане за щастие и удовлетвореност.