(untitled) (Научни трудове на УНСС, 2015)
В студията са представени резултатите от проведено анкетно проучване сред представителна извадка от фирми на чуждестранни инвеститори от Западна Европа в България. Целта на изследването е да се проучат мненията и преценките на чуждестранните инвеститори относно дейността на техните фирми в България. По-конкретно търсени са отговори на въпроси, свързани с: мотивацията на чуждестранните инвеститори да локализират своята дейност в България, стратегиите за навлизане на българския пазар, идентифициране на типовете чуждестранни инвеститори в България, междуфирмените отношения на чуждестранните инвеститори и местните предприятия партньори – техни клиенти и доставчици, и др.В първата част на изследването са представени някои основни постановки на доминиращи теории за чуждестранните инвестиции, а втората част е изцяло емпирична и в нея са търсени отговори на поставените по-горе въпроси.