(untitled) (Научни трудове на УНСС, 2015)
В условията на силно конкурентни и отворени пазари поддържането на системно предимство спрямо другите в бизнеса е изключително трудна задача и това е по възможностите на лидерите в съответния сектор. Във връзка с това в студията се прави опит да бъдат разкрити основните понятия и подходи, разглеждащи стратегическото превъзходство на едни бизнес организации над други; да се сравнят и обобщят тези подходи; да се посочат възможностите за тяхната адаптация за специфичните български условия. Последователно се разкриват особеностите на стратегическите конкурентни предимства. Чрез фактора време се оценява динамиката на средата: риск, печалба и превъзходство в дейността. Изяснява се същността и особеностите на съвременните мрежови организации, динамиката на връзката им с елементите на външната среда и начинът на взаимовръзка с управлението на вътрешнофирмените ресурси. На тази основа се извежда матрица на взаимодействието, която се представя като "обобщен модел на стратегическото управление", чрез който може да се формира и поддържа стратегическото превъзходство.