(untitled) (Научни трудове на УНСС, 2011)
Настоящата студия е посветена на изследването на историческото развитие на теориите за международното разделение на труда. На преден план са изведени методологическите аспекти на теориите. Обособени са три основни етапа в развитието на теориите за международното разделение на труда, определени съответно като етап на класическата теория за сравнителните преимущества, етап на неокласическата теория за факторните пропорции и етап на алтернативните теории за международното разделение на труда.Анализът логически води до извода за съчетаването на елементи на приемственост и обновление в процеса на развитието на теориите за международното разделение на труда. При отсъствието на единна (универсална) теория за международното разделение на труда неговата съвременна структура може да бъде адекватно обяснена чрез конструирането на сложни интегрирани модели, в които намират място методологически принципи, присъщи на различни теоретични конструкции.Съвременните теории за международното разделение на труда кореспондират с широк кръг други икономически и социални теории, което отразява многостранните ефекти на международното разделение на труда в условията на икономическата глобализация.