(untitled) (Научни трудове на УНСС, 2011)
Българската търговско-промишлена палата е една от най-старите стопански институции в България. От създаването й в края на ХІХ в. до днес тя преминава през различни етапи като претърпява последователна промяна в статута, наименованието и вътрешната структура под влияние на протичащите вътрешнополитическите и икономически процеси в страната. През десетилетията, независимо от организационните трансформации БТПП, запазва своята институционална идентичност. Съхранява и отстоява ролята си на важен фактор в икономическия живот, обвързвайки цялостната дейност, която се води на регионално, национално и международно равнище, с интересите на българските производители, търговци и предприемачи. Палатата е надежден стопанско-информационен център, мащабен професионално-образователен фактор, добър браншови организатор. Заедно с това, като надпартийна институция, БТПП остава ефективен партньор на централната и местната власт в областта на стопанското законодателство, в разработването на антикризисни програми, в сферата на европейската интеграция.