(untitled) (Научни трудове на УНСС, 2011)
Целта на студията е да се разработят концептуалните, методологическите и методическите основи на модел за оценяване на постиженията на центровете на отговорности в бюджетното управление на организацията. Моделът се основава на предположението, че бюджетните отклонения на центровете на отговорности са с размит характер в математическо отношение, както и на комплексен инструментариум, включващ инструменти от съвременни направления в управленската наука и приложната математика – като управленската теория на измерването, теорията на размитите множества и теорията на размитата логика.Обектът на студията са центровете на отговорности от организациите (стопански и нестопански), които функционират в неопределена и стабилна/динамична среда и чиито бюджетни отклонения се описват с размити числа/размити подмножества. Подходът на автора на студията включва трансформация на: 1) бюджетните отклонения, представени с размити подмножества в бюджетни отклонения, описани с размити числа и 2) качествени скали и оценки за входящите за модела променливи в резултативни оценки за постиженията на центровете, описани качествено и количествено.Студията е структурирана в три части. В част първа са представени предпоставките за разработване на проблема и авторската концепция за оценяване на постиженията на центровете на отговорности в бюджетното управление. Аргументиран е изборът на инструменти за използваната методика. Част втора съдържа методика за оценяване на постиженията на центровете на отговорности в неопределена среда. В част трета е илюстрирано приложението на авторската методика за оценяване на постиженията на центровете на отговорности. Апробацията е в четири варианта за център на разходи, функциониращ в неопределена среда. Анализирани са резултатите от апробацията.Резултатите от апробацията показват, че методиката е приложима в практиката за всички организации (стопански и нестопански), за всеки тип среда (неопределена, стабилна и динамична) и бюджетни отклонения на центровете на отговорности, описани с размити подмножества или размити числа.