(untitled) (Научни трудове на УНСС, 2014)
Днес човешките ресурси са признати за най-ценния ресурс, гарантиращ конкурентоспособността на организациите, техния растеж и устойчиво развитие. И в периоди на промени и кризи човешките ресурси с техните компетенции и ангажимент могат да подпомогнат бизнеса при търсене на нови стратегии за развитие на организациите.Управлението на човешките ресурси предполага стратегия и политика за развитието им, интегрирана с тази на бизнеса. Тази интеграция подпомага баланса на интересите между участниците при изпълнение на организационните цели.На практика управлението на човешките ресурси се постига чрез осъществяване на различни дейности, обединени в системата Ч.Р. Тези дейности са обект на изследване в българската практика. Резултатите от него са посочени в последния параграф на студията.Реалното управление на системата Ч.Р. в различните по размер и специфика предприятия изисква много знания и отговорност за реализирането му, съобразно добрите практики в това отношение. Мениджмънтът на организациите се нуждае от опит, последователност, воля и отговорност на действията в УЧР за гарантиране на просперитета им.