(untitled) (Научни трудове на УНСС, 2014)
Настоящата студия има за цел да обоснове и анализира политологичните аспекти в практиката на Конституционния съд относно контрола за конституционност на политическите партии в България. Тя е положена и реализирана в по-общия контекст на отношенията между политика и право, които в изследването се интерпретират през призмата на идейното зараждане и развитие на конституционализма и политическите партии. Контролът за конституционност на партиите е ново и слабо изследвано явление в българската демократична практика. Аргументирано е доказано, че освен юридически, той има и политически измерения, което позволява да бъде изследван не само от позициите на конституционното право, но и на политическата наука.Политологичният анализ на юриспруденцията в българската практика показва различната пропорция и взаимно влияние между политическите елементи и правните основния при преценката за конституционосъобразността на партиите. Той дава възможност да се разкрие степента, в която Конституционният съд неутрализира или допълва с политически аспекти и измерения своите решения на юрисдикционна основа.