(untitled) (Научни трудове на УНСС, 2014)
В разработката предмет на анализ е етичната регулация на поведението в професията на консултанта по управление, която интензивно се налага у нас. Ролята на консултанта като посредник в осъществяването на дадена услуга е с различни професионални и морални отговорности. Осмислянето на етичните аспекти на тази професионалната дейност е част от нейното утвърждаване. Наличието на професионално обединение на работещите в областта, както и на кодекс за професионално поведение и/или етика са основни характеристики на професията. Качеството и обхватът на този етичен кодекс са мяра за нивото на нейното развитие. Изследването доказва, че съществуващият кодекс на консултантската гилдия по управление в България не регулира пълноценно професионалното поведение на консултантите. До голяма степен той е формален, неефективен и характеризира началния етап на формиране и развитие на професията.