(untitled) (Научни трудове на УНСС, 2025)
В настоящата студия се изследва състоянието и изменението на финансирането на дейността на търговските вериги в Република България. Обект на изследването са търговски вериги за бързооборотни стоки, за мебели и интериор, за черна и бяла техника, за модни стоки. Такива са „Кауфланд България“ ЕООД, „Лидл България“ ЕООД енд Ко КД, Метро Кеш енд Кери България“ ЕООД, „Аико“ ЕООД, „Хаус Маркет България“ ЕАД, „Мьомакс България“ ООД, „Зора М.М.С.“ ООД, „Техномаркет България“ ЕАД, „Технополис България“ ЕАД, „Ейч Енд Ем Хеннес Енд Мауриц“ ЕООД, „Зара България“ ЕООД, „Пеек и Клоппенбург“ ЕООД. Предмет на изследването са съставът и структурата на източниците на финансиране на дейността в търговските вериги, които са собственият капитал, текущите и нетекущите пасиви. Оценени са коефициент на покритие – на привлечения капитал със собствен капитал, на заемния капитал със собствен капитал, на дълготрайните активи със собствен капитал, на дълготрайните активи с дългосрочни източници на финансиране и среднопритеглена цена на капитала. Приложени са сравнителен анализ, статистически методи. Ограничителните условия са относно времевият период на изследване, който е от 2017 г. до 2021 г. и относно субектите на изследването, които са дванадесет търговски вериги в Република България.