(untitled) (Научни трудове на УНСС, 2025)
Велосипедното движение трябва да бъде съществена част от интегрираната политика за градско развитие и обществен транспорт на град София. В страни като Нидерландия, Дания, Швеция и Германия, публичните власти все повече гледат на велосипедния транспорт като ефективно средство за облекчаване на проблемите, свързани с околната среда, задръстванията и пътната безопасност. Даването на приоритет на велосипедите като ежедневно средство за транспорт в София е ефективна и не финансово скъпа стратегия, която ще помогне на столицата да постигне целите си за зелен растеж и същевременно да изпълни ангажиментите си за нулеви нетни емисии. Целта на настоящата статия е да се разгледат основните аспекти, които насърчават преминаването към други алтернативни форми на придвижване в градска среда и които засилват позицията на велосипедния транспорт като икономически ефективен вариант на политиката за подобряване на качеството на въздуха в София, и което е по-важно, за спазването на целите за качество на въздуха, определени от Европейското законодателство.