(untitled) (Научни трудове на УНСС, 2025)
Целта на този текст е критичен преглед на развитието на основните световни законодателства, целящи ограничаване на негативните ефекти от климатичните промени, включително и начините на финансиране борбата с климатичните изменения. Прави се съпоставка между съществуващото законодателство в Република България и ратифицираните международни споразумения за климата. Тезите, които следва да се доказват или отхвърлят са, че 1) законодателството в Република България е хармонизирано със световното и ще спомогне за постигане на климатична неутралност; 2) етапът на борба с климатичните промени, в който Република България се намира в момента, ще позволи постигане на целите за климатична неутралност до 2030 и съответно 2050 г. Предоставяме обобщение на развитието на тези теми.