(untitled) (Научни трудове на УНСС, 2024)
Целта на студията е да анализира предизвикателствата пред европейската демокрация в ерата на изкуствения интелект и условията на поликризисност, свързани с рисковете от поляризация в обществото, дезинформация, оформящото се когнитивно „бойно поле“, атакуващо умовете и сърцата на европейските граждани, в частност на младите хора. След като прави преглед на глобалните рискове според Световния икономически форум, на резултатите от европейските избори през 2024 г., на стратегическите приоритети на Европейския съюз и Европейската комисия за новия петгодишен мандат (2024 – 2029) и отчита нарастващия брой на крайно-десни формации в Европейския парламент поради вота за тях от поколение Z, авторът показва определени причини и симптоми за „здравето“ на европейската демокрация. В допълнение освен методите на анализ и синтез на първични и вторични източници на информация, обобщение, индукция и дедукция, в студията е използван методът на честотното разпределение, чрез представяне на въпроси от авторско проучване, в което вземат участие 65 студента, 98% от които, представители на поколение „Z“. В заключение публикацията прави определени изводи и препоръки за оздравяване на демокрацията, свързани с: новия щит на европейската демокрация, който се нуждае от подготвени „рицари“; с уязвимостта на отворените европейски общества; и с риска „цифровият площад“ и изкуственият интелект да се превърнат в антидемократична траектория подкопаваща устоите на ЕС.