(untitled) (Научни трудове на УНСС, 2024)
Целта на статията е да изследва прилаганите лидерски стилове в българските общини. В нея се защитава тезата, че при управлението им кметът рядко прилага само един стил, но най-ефективен и предпочитан е този стил на управление, който е насочен към изпълнение на поетите ангажименти към жителите на съответната община/район и служителите в администрацията, защото при управлението на местно ниво от особена важност е близкият, ежедневен контакт на лидера с последователите (на кмета с избирателите и служителите).Представени са част от резултатите от авторско изследване на кметовете в общините и районите в Република България. Методите, използвани за анализиране на събраните данни, са корелационен анализ, изчисляване на средна аритметична величина и метод на групировките.Анализът установи, че трансформационният лидерски стил е най-характерен за българските кметове.В бъдеще може да се изследва взаимовръзка между прилаганият лидерски стил и финансово-икономическото състояние на общината/района. Също така при по-подробни разработки по темата ще бъдат включени качествени методи – дълбочинни интервюта, анализ на случай, с цел разглеждане спецификите на отделния случай и обвързването му с контекстна на средата.