(untitled) (Научни трудове на УНСС, 2024)
Целта на статията е да допринесе за по-доброто разбиране на съвременното развитие на икономическите науки, намиращо израз в появата на нови концепции за развитие на националното стопанство. Сред разгледаните концепции са тези за икономика на знанието, иновационна икономика, кръгова икономика и дигитална икономика. Техният генезис и развитие се свързва с ускорената промяна на използваните технологии и съответна промяна в икономическите отношения. За определяне на тези промени в рамките на отделните концепции се използват данни и се прилагат инструментариуми, разработени от ОИСР, Евростат и Световната банка.Въз основа на прилагане на малко познатото Хегелово разбиране за развитие на икономиката и обществото, се формулира извода, че в своята съвкупност новите концепции характеризират прехода към нов стадий на икономическото развитие, който има нова цел, субект и инструментариум на постигане. На тази основа като важна насока на бъдещи изследвания в областта на икономическите науки се извежда разработването на национално специфична дългосрочна стратегия на развитие на националното стопанство с инкорпориране на съвременните концепции и с адекватно на националните специфики приоритизиране на целите, субектите и механизмите на развитие.