(untitled) (Научни трудове на УНСС, 2024)
В тази статия доразвиваме концепцията за разликата между икономикс/икономика на цифровизацията (economics of digitalisation) и това, което някои автори наричат „дигитална икономика/икономикс“ (digital economics), която използва цифровата трансформация, дигиталните модели и концепции, за да се вкара технологичен елемент при анализа на икономическите системи или поведение. Бързото развитие на дигиталната трансформация във всички социално-икономически сфери поражда необходимостта от доразвитие на този теоретичен модел поради факта, че в бързо развиващия се свят на блокчейн технологията всяка година се генерират нови иновации и тенденции, които прекрояват индустриите. Отговорът на това са криптоикономиката и токеномиката.