(untitled) (Научни трудове на УНСС, 2024)
Глобалната икономическа криза от края на първото десетилетие на XXI век постави под въпрос идеята, че доминиращата икономическа теория и практика успешно се е справила с въпроса за икономическите кризи. В статията е направен преглед на някои от неортодоксалните икономически теории през призмата на идеите им за икономическите кризи. Обект са неортодоксалните икономически теории, а предмет – техните възгледи и идеи за икономическите кризи. Целта на статията е да открои онези елементи на разглежданите теории, които могат да бъдат от теоретична и практическа полза в XXI век. Използвани са научни методи като историко-логически анализ, сравнителен анализ и синтез.