(untitled) (Научни трудове на УНСС, 2024)
Целта на настоящата студия е да подложи на анализ и да идентифицира потребностите от развитие на дигиталните умения, които са необходими за заетите лица в сектор 65 „Застраховане, презастраховане и допълнително пенсионно осигуряване“ на българската икономика, с оглед еволюцията на цифровите технологии. Направен е преглед на състоянието на сектора в България и са очертани очакванията за неговото развитие, в контекста на дигитализацията. Идентифицирани са настоящите и очакваните бъдещи потребности от дигитални умения и свързаните с тях дефицити на професии и длъжности на секторно равнище. Сериозен акцент е поставен върху стратегическите приоритети, свързани с дигитализацията на изследвания сектор. Очертани са секторните стратегии за управление на дефицитите на професии и длъжности, изискващи дигитални умения. Обърнато е внимание на ролята на професионалното образование и обучение за повишаване на дигиталните умения на работната сила, както и на ресурсната обезпеченост на процеса на дигитализация в изследвания сектор. На анализ са подложени силните и слабите страни, във връзка със състоянието на дигиталните умения, както и възможностите и заплахите, свързани с потребностите от развитие на тези умения в сектора. Формулирани са изводи и препоръки по отношение на нормативната уредба и системите на образование и обучение, с оглед обезпечаване на търсените дигитални умения в изследвания сектор.