(untitled) (Научни трудове на УНСС, 2024)
Студията си поставя за цел да изследва икономическите и политически следствия от въвеждането генеративния изкуствен интелект, характеризиращ се със способността си да създава всякакъв вид съдържание. Обект на изследването е генеративният изкуствен интелект, а негов предмет промените, до които той води в икономиката и политиката. Затова е приложен политикономически подход, разглеждащ взаимодействията на технологиите с икономиката и политиката. Изхожда се от разбирането, че промените в технологиите зависят и от политиката, и от икономиката, но в същото време те предизвикват промени и в двете. Посочва се какво представлява генеративният изкуствен интелект, по какво се различава от другите видове изкуствен интелект, какво може да прави той и какви са неговите ограничения. След това се разглеждат следствията за икономиката, производството, размяната, разпределението и потреблението. Засегнати са въпросите за перспективите и страховете от неговото въвеждане и социалните противоречия, които той рискува да предизвика. Завършва се с ролята на политиката в развитието, регулирането, ограничаването, използването му в управлението, както и за преодоляването, канализирането, институционализирането на противоречията, така че те да не излязат извън контрол и да станат опасни за обществото, държавата и политиката. Обхватът на изследването е глобален и от тук произтича и основният извод, че става въпрос за глобален проблем, изискващ глобални решения.