(untitled) (Научни трудове на УНСС, 2024)
Степента на концентрация на пазара на одиторски услуги е обезпокояващ фактор както за изследователите, така и за регулаторните органи, които следва да определят политиките и евентуалните регулаторни въздействия, влияещи на концентрацията. Дискусиите са провокирани от нарастващото ниво на концентрация (въпреки различните нива в отделните страни) през последното десетилетие. Липсата на подобни изследвания в България затруднява регулирането на този пазар и това провокира изследователския интерес.Резултатите от изследването потвърждават тезата, че нивата на концентрация на пазара на одиторски услуги в България са съществено по-ниски от тези в други европейски страни, както и от средната стойност за страните от ЕС.