(untitled) (Научни трудове на УНСС, 2023)
Разходите на публичния сектор под формата на обществените поръчки формират 14% от брутния вътрешен продукт на Европейския съюз. Осъзнаването на потенциала на тази внушителна покупателна способност определя посоката на изграждане на нови концепции във възлагателния процес. Налага се стратегическото разбиране за възлагането на обществени поръчки, което отмества фокуса от това „как“ купуваме, върху „какво“ купуваме. Иновативното възлагане е един от аспектите на стратегическата концепция за това особено отношение между публичния и частния сектор. Предпазарното възлагане (pre-commercial procurement) като подход за закупуване на разработването на иновативни решения в отговор на идентифицирани нужди на публичния сектор добавя стойност не само по отношение на купувачите, но и за постигане на икономически растеж чрез създаване на конкуренция на пазара, ускорена комерсиализация на иновативни решения, подобряване на сътрудничеството между пазарните субекти, включително трансгранично и др.