(untitled) (Научни трудове на УНСС, 2023)
В студията се разглежда зараждането на икономическата интеграция в Европа и пътя към създаването на Икономически и паричен съюз. Чрез прилагането на системен анализ са изследвани причините за създаване на банковия съюз, неговата същност и структура. Представени са основните стълбове на банковия съюз, степента на тяхната завършеност, органите, отговорни за изпълнението на основните им функции и търсените ефекти от тяхното функциониране. Посочени са основните предизвикателства пред банковия съюз, приоритетните насоки за развитие и очакваните ползи от завършване на основните му елементи, с оглед постигането на един по-силен икономически и паричен съюз в Европа.