(untitled) (Научни трудове на УНСС, 2023)
Стратегията за единен цифров пазар на ЕС залага върху политики за увеличаване на възможностите и еднакви правила за безпроблемен и гарантиран чрез прозрачни и равни за всички пазарни участници условия на свободен продуктов обмен и движение на стоки, хора, услуги, капитали и данни. Това е приложимо независимо дали продуктовата размяна се реализира в реална (физическа) или дигитална среда. Миграцията към продажби през Интернет не протича без съпътстващи проблеми и бариери. Тяхното изучаване и разбирането на генезиса на техния произход, позволява да се формулират алтернативни решения за възможното им преодоляване. В работата се прави преглед на систематизираните от Евростат данни за причини, поради които лицата не пазаруват по интернет по отделни страни членки и се анализират различни измерения на тяхното проявление и възможно решение.