(untitled) (Научни трудове на УНСС, 2023)
Успешното развитие на една национална икономика се предопределя в най-висока степен от ефективността, с която функционират отделните нейни икономически отрасли. Обект на настоящето изследване е отрасъл „Търговия на едро и дребно“ за икономиките на държавите членки на Европейския съюз, а предмет на изследване се явява ефективността, с която функционира отрасълът в периода 2010 – 2020 г. Основната цел на изследването е да бъдат проследени и очертани основните тенденции в развитието на отрасъла и съпоставката им с базисните икономически постановки за тенденциите в икономиките в световен мащаб.