(untitled) (Научни трудове на УНСС, 2023)
В статията се въвеждат най-новите термини, с които си служат съвременните ритейлъри: виртуална реалност, обогатена реалност, метавселена, гласов интерфейс, блок-чейн и много други, с помощта на които търговията на дребно навлиза в метавселената. Вече няма ясни граници между виртуалната и обогатената реалност. Резултатите от изследването показват, че потребителите могат да си поръчват от вкъщи или от работните офиси, а също и да пазаруват, като се разхождат из магазините, използвайки различните приложения на своите смарт телефони. Ритейлърите имат свои собствени уебсайтове, които активно използват при виртуалните продажби. Показани са съществуващите проблеми и технологичните тенденции на развитие на търговията на дребно, чрез които се търси тяхното разрешаване.