(untitled) (Научни трудове на УНСС, 2023)
Политическото влияние е все по-важно за управлението на търговските фирми. Съвременните организации стават все по-плоски, отпадат пластове в управленската пирамида, което налага овластяването. Споделянето на властта с другите прави всеки в търговската организация все по-силен. Четири измерения представляват същността на овластяването: смисъл, компетентност, самоопределение и въздействие. От друга страна, то е въпрос на степен и може да се оценява по две измерения: съдържание и контекст на работата. Представени са и три основни групи търговци, според това което ги мотивира в най-голяма степен. Разбирането на четирите измерения, двете дименсии и трите типа търговци според вида на мотивацията им е добър ориентир за практиката на търговските мениджъри.