(untitled) (Научни трудове на УНСС, 2023)
Събитията в туризма, често се разглеждат като създатели на имидж, свързан с профила за дестинациите, позиционирането на пазара и осигуряването на конкурентно маркетингово предимство. В допълнение към разходите си за събитието, външните посетители харчат пари за пътуване, настаняване, стоки и услуги в приемащия град или регион, което е основно предимство при организирането на събития и търсен ефект от туристическите предприемачи. Всички тези положителни ефекти изискват избор на правилен подход в мениджмънта на туристическите събития. Публикацията има за цел да развие концептуалната рамка на събитийния мениджмънт в туризма. В тази връзка са разяснени особеностите в управлението и дейността на ивент мениджъра и са предложени насоки за стратегическо развитие.