(untitled) (Научни трудове на УНСС, 2023)
Статията представя теоретично изследване относно дифузията на изкуствения интелект (ИИ) в търговията с бързооборотни потребителски стоки (БОПС). В резултат са открити четирите основни области на ИИ иновации: клиентско преживяване, логистика, производство и бизнес модел. Разкрива се още връзката на ИИ с вече доказалата своята ефективност технология за управление на взаимоотношенията с клиенти – УВК. Посочват се настоящите ползи и бъдещите възможности за оптимизиране на бизнес процесите посредством дигиталната трансформация. Акцент се поставя на машинното обучение. Посочват се примери за: използване на изкуствен интелект сред водещи компании в БОПС сектора; трансформация на обслужването в немски супермаркет по време на Covid-19 и др.