(untitled) (Научни трудове на УНСС, 2023)
Статията се съсредоточава върху настоящата обстановка, повлияна от една световна здравна криза, изцяло реконструирала национални социални системи и икономически политики, и последвалата я военна инвазия на Русия срещу Украйна. Тези два фактора генерират след себе си пагубни последици и редица държавни модели се оказват неподготвени за тях. Въпреки това международната търговия успява да се възстанови изключително бързо от ефекта на кризите и да генерира ръст още през 2021 г. на редица нейни индикатори.Оформена е гледна точка, обобщаваща значението на всеки един участник в икономическата глобална система, особено на най-големите икономики, но и ролята на осъществяване на международно сътрудничество в областта за постигане на реални резултати и оказване най-вече на помощ за нуждаещите се страни.