(untitled) (Научни трудове на УНСС, 2023)
Студията има за обект на изследване икономическата методология, а за предмет – промяната, която тя претърпява на различните етапи на технологично развитие. Целта е да бъдат разкрити причините за нея, а задачата – да бъде обоснована необходимостта от нова промяна в методологията предвид поредния технологичен етап, свързан с Четвъртата индустриална революция. Приложен е исторически подход, чрез който се прави опит да бъде разкрита историческата промяна в икономическата методология, а след това системен подход, който има за цел да разкрие каузалната зависимост между икономическите кризи, индустриалните революции и промените в икономическата реалност, водещи на всеки последващ етап до промени в методологията на икономическата наука и до нови икономически парадигми. Тези подходи определят структурата на изследването – разгледани са промените в икономическите методологии на прединдустриалния етап и през различните индустриалните революции, водещи до възникването на различни икономически методологии и теории. Изводът е, че в разгара на Четвъртата индустриална революция се наблюдават промени в икономическата реалност, които трудно могат да бъдат описани, разбрани, прогнозирани чрез съществуващите методологии и следващите от тях теории, което налага необходимостта от ново преосмисляне на икономическата методология. Студията е първи по-мащабен опит у нас тези процеси да бъдат анализирани и задава важни посоки на осмислянето им.