(untitled) (Научни трудове на УНСС, 2023)
В настоящата статия се представят кратки биографични данни за проф. Коста Пергелов. Акцентира се върху идеите му, че обучението е път на задълбочено възприемане на знания и творческото им асимилиране, че мисленето е висша проява на човешко съществуване. Дългогодишната и вдъхновяваща преподавателска дейност на проф. Коста Пергелов в УНСС се интерпретира чрез разработените и преподавани от него учебни дисциплини, научно-изследователските му публикации в областта на теорията и приложното проявление на счетоводството, активното му участие в академичния и обществен живот на България. Подчертани са приносите на проф. Пергелов по въпросите за същността и значението на теоретичното счетоводно знание, което обоснова чрез обективните закони на познанието и развива стойностната теория в счетоводството. Двойствеността и еквивалентността на стопанските операции, се обвързват със Закона за вечното движение и съхранение на материята. Богатото творчество на проф. Пергелов допринася и утвърждава безспорната научност, историческа трайност и непреходност на счетоводното знание.