(untitled) (Научни трудове на УНСС, 2023)
Развитието на счетоводната теория е от изключително важно значение както от гледна точка на самата теория, така и за практиката. Изключителна важна роля има счетоводната интерпретация на капитала, в това число въпросите за неговата ефективност и анализ. Настоящата концепция за ефективността и нейното проявление чрез справедливата стойност датира още от древни времена. Необходимостта от такава концепция е продиктувана преди всичко от развитието на икономиката, производството и бизнес процеси, както и създаване на качествено нови предпоставки за генериране на нова стойност. Това означава и подготовка за изграждането на нови, институционални и организационни отношения в обществото. Те са от ключово значение за управлението.