(untitled) (Научни трудове на УНСС, 2023)
В научното творчество на проф. К. Пергелов важно място заема темата за функциите на счетоводството. Според него чрез тях счетоводството изпълнява своето специфично предназначение. В редица свои публикации той изяснява същността на функциите, прави подробна класификация и изследва тяхното проявление във взаимна връзка и обусловеност. Извежда като основни функции информационната, аналитичната и контролната, а техни производни са познавателната (гносеологичната), прогностичната и възпитателната.К. Пергелов определя развитието и обогатяването на функциите на счетоводството като обективно обусловен и исторически детерминиран социален процес. В този план върху основата на разработките на К. Пергелов в специалната литература продължава да се води задълбочено обсъждане и широка дискусия за функциите на счетоводството със съвременно и модерно тяхно интерпретиране. В настоящата статия се представят базисни постановки на проф. К. Пергелов за функциите на счетоводството и извеждат някои актуални аспекти на тяхното третиране.