(untitled) (Научни трудове на УНСС, 2022)
В публикацията се анализира текущо състояние на рисковата среда в организациите в България, с цел да се установят наличните проблеми и добрите практики. Комплексният анализ на рисковата среда в страната се затруднява поради това, че рисковете притежават множество дименсии, понятието риск е интердисциплинарна категория, заплахите и източниците на риск, които ги пораждат, също са много разнообразни.Идентификацията на проблемите при управлението на риска в организациите в България се основава на анализ на многобройни публикации, личния опит на автора и разговори с пряко занимаващи се с управление на риска лица.Перспективите за развитие на практиката за управление на риска в организациите в България са систематизирани в следните направления: въвеждане на стандарти за управление на риска, възприемане на системния подход при управление на риска, разработване и внедряване на модел за оценка на зрелостта на управлението на риска в организацията, приложение на съвременни методи за идентификация и анализ на риска, които са доказали своята ефективност, но все още не се прилагат в достатъчна степен в практиката на българските организации.