(untitled) (Научни трудове на УНСС, 2022)
Обучението чрез менторски подход се налага като все по-ключов и ефективен модел за работа с млади хора, което освен повишаване на твърдото знание на обучаващите се, играе ключова роля при изграждането и утвърждаването на конкретни професионални и меки умения. Актуалността на настоящето изследване се обуславя от често срещаните предизвикателства, свързани със задържането, постоянството и завършването на образователно-научната степен „доктор“ както у нас, така и в чужбина. В тази връзка, фокусирайки се върху работата на конкретна катедра, целта, която си поставя настоящето изследване е след анализ на чуждия опит да бъде предложена алтернатива за усъвършенстване на обучението в ОНС „Доктор“ в направление Икономика и управление (отбрана и сигурност) на УНСС. Методът, който ще се използва в настоящето изследване е анализ на чужд опит и добри практики, както и сравнителен анализ. Резултатът, който се очаква да бъде постигнат, е да се идентифицират работещи алтернативи в контекста на обучението на докторанти в областта на икономика на отбраната и сигурността, да се изведат плюсовете и минусите на двете алтернативи и да се предложи най-добрият вариант.