(untitled) (Научни трудове на УНСС, 2022)
Настоящият материал разглежда криптовалутите като нова форма на стопански актив, която придобива все по-голяма популярност. Те проявяват качества на „пари“, макар да не са признати за законно платежно средство. Чрез тях могат да се извършват сделки по покупко-продажба на стоки и услуги. Поради това те могат да се разглеждат като конкуренти на фиатните пари и в качеството си на такива оказват влияние върху световната икономика и националната сигурност на държавите. Наред с положителните страни на използването им, криптовалутите могат да имат и негативно влияние върху финансово-икономическите аспекти на националната сигурност. Поради това е необходимо да се изследва това влияние и да се създаде теория и методология за неговата оценка.