(untitled) (Научни трудове на УНСС, 2022)
Уелнес туризмът е един от най-добре развитите и перспективни видове туризъм в световен мащаб. За пълното оползотворяване и бъдещо развитие на този алтернативен вид туризъм е необходимо на първо време да бъдат подбрани и координирани добри практики, които биха могли да бъдат адаптирани към текущото състояние на уелнес туризма в България с цел цялостно подобрение на облика му. Международните тенденции и опит посочват като основно направление цифровизацията, която е приложима в цялата туристическа индустрия, включително и уелнеса. Това обуславя и актуалността на темата, свързана с необходимостта да се оцени реалният ефект върху уелнес туризма, вследствие на дигитализацията, на територията на България. Съвременните технологии променят цялата туристическа среда, а в България липсват актуални данни и изследвания относно корелационната връзка между технологичния напредък и уелнес туризма. След като бъде направен анализ на текущото цифрово състояние на уелнес дестинация България, биха могли да бъдат направени препоръки, които да послужат като основа на изготвяне на стратегически план за бъдещото развитие на сектора. Дестинация България се нуждае от засилване на текущите си позиции на туристическия уелнес пазар, а оценяването на ефекта от дигитализация в сектора и приравняването към новите тенденции и изисквания е основополагащо за бъдещ просперитет. Използваната методология в текста се основава на системни и холистични подходи и обхваща: анализ и синтез, индукция и дедукция, аналогия, сравнителен анализ, статистически и дескриптивни методи.