(untitled) (Научни трудове на УНСС, 2022)
Енергетиката е сред ключовите за икономиката сектори. За да отговаря на динамиката на пазара, да спази изискванията на нормативната регламентация и в частност на „Зелената сделка“, се налага секторът да инвестира в иновации. За по-високото качество на крайния продукт от съществено значение е гарантирането на непрекъсваемост и оптималност на протичащите в енергийните дружества бизнес процеси. Това може да бъде осигурено, чрез цялостната им трансформация, въвеждайки ги в „Ерата на изкуствения интелект“. Настоящият труд проследява развитието на бизнес процесите и очертава тенденциите в пътя им през следващите години. В него са разкрити основни за енергийните дружества бизнес процеси и е показано как чрез възможностите на изкуствения интелект те могат да бъдат значително усъвършенствани. За постигането на пълна синхронизация в управлението им е показан и пътят, по който да бъдат интегрирани. Това гарантира създаването на цялостен продукт, показващ ясни взаимовръзки и пълна функционалност.