(untitled) (Научни трудове на УНСС, 2022)
Тезата на изследването, представено в статията от авторите е, че развитието на цифровите технологии, водещи до иновативни начини за дигитално разпространение и използване на защитено съдържание, закономерно пораждат нови обекти и бизнес модели, които могат и трябва да намерят адекватно признаване и представяне във финансовите отчети като нематериални активи. Първият аспект от статията е обвързан с дискусионните въпроси в полето на интелектуалната собственост и на нейната защита в ерата на цифровизацията. Изследвани са актуалните регулаторни актове в областта. Проучени са и са анализирани становищата на водещи специалисти в областта на интелектуалната собственост, които открояват редица научно-приложни проблеми относно интелектуалната собственост, нейното място в бизнеса, в дигиталния свят и правят предложения за тяхното решаване. Вторият аспект на статията е представянето на дискусионни въпроси по отношение на новите нематериални активи и на актуалните научно-приложни проблеми в тяхното счетоводно третиране. Предложени са решения за някои от тях.