(untitled) (Научни трудове на УНСС, 2022)
Основната задача на независимите експерт-счетоводители, регистрирани одитори в условията на световна здравна криза, възникнала поради обявената пандемия от COVID-19 е да осъществят независим финансов одит на финансовите отчети на пенсионните фондове в условия на дигитализация така, че да запазят основната цел и задачи на одита. Адекватно да изразят своето одиторско мнение и да се предпазят от грешки, отклонения и лоши одиторски практики в условия на дигитализация чрез използване на нови подходи, процедури, методи, правила и стандарти за одит, които да не бъдат в нарушение на въведените стандарти за качество от Международните одиторски стандарти (МОС) и Международния Етичен кодекс на професионалните счетоводители. В следствие на глобализацията, на новия международен режим за регулиране на пенсионната дейност и на промените в националните изисквания на държавния осигурителен надзор, в условия на световна здравна криза възниква необходимостта регистрираните одитори да разработят нова, дигитализирана методика и методология за осъществяване на независим финансов одит на финансовите отчети на пенсионните фондове.