(untitled) (Научни трудове на УНСС, 2021)
В настоящото научно изследване се посочват и анализират основните документи, свързани със сключването и изпълнението на договорите за международен превоз на товари по море – чартърите и коносаментите. Направено е сравнително проучване на техните правни особености с цел разграничаването им. Това служи за постигане на основната задача на труда – правилно дефиниране на двете понятия, за да могат да бъдат използвани пълноценно в теорията и практиката.Анализът на правната природа на чартърите и коносаментите води до изводи, въз основа на които са представени предложения de lege ferenda за изменения на законодателството в изследваната област с цел неговото усъвършенстване.Използваният метод е един от най-ефективните в правото – сравнителноправният.