(untitled) (Научни трудове на УНСС, 2021)
Правото на Европейския съюз (ПЕС) и международното право са две различни, но взаимно-допълващи се системи. Многообразието от случаи, отличаващата се с динамика материя, както и множеството законодателни промени от международна и национална гледна точка в областта на преките данъци, поражда нуждата да се очертаят границите между ПЕС и международното право. Това би спомогнало да се гарантира правилното правоприлагане и ограничаването на евентуални конфликти между тях.В настоящия труд чрез сравнително-правен анализ на релевантната практика на Съда на Европейския съюз (СЕС) се извежда приложното поле на ПЕС, както и неговото взаимодействие с международното право. Това спомага да се изведат изводи относно тяхното взаимоотношение и по-конкретно при съблюдаването на йерархията им при практически казуси.