(untitled) (Научни трудове на УНСС, 2021)
Вземането на решение за покупка като важен процес за маркетинга е изучено достатъчно подробно, но при това до този момент изследователите като правило не насочват вниманието си върху това как покупката се случва за първи път. Настоящият текст е насочен именно върху това – поставянето на някои теоретични основи и концептуални очертания на първата покупка в маркетинга, заедно с по-ясното формулиране на нейната значимост за текущото или бъдещо потребление, основно на бързооборотни стоки. Едновременно с прегледа на това доколко в академичната традиция в областта (а и в практиката) се разглежда и тълкува първата покупка, е направен опит за нейното осмисляне като феномен, изучаването на който може да има съществени ползи за по-доброто разбиране на потребителското поведение и за усъвършенстването на маркетинговите комуникации.В този смисъл може да се приеме, че първата покупка е началната стъпка от придобиването на потребителския опит, който пък определя това дали съответния продукт или бранд ще продължи да бъде купуван или не. Разбира се, всичко това до голяма степен е прието за валидно за неорганизираните пазари, за продуктите за индивидуално и домакинско потребление, а при организираните закономерностите могат да търпят съществени различия и е необходимо да бъдат изследвани допълнително.